Salı, Şubat 02, 2016




                      KONU RAHMETLİ BARIŞ  MANÇO OLUNCA 
                      SÖYLEYECEKLERİM  VARDIR BENİM…


Sevgili dostlarım, sürekli memleket meselelerine  yoğunlaşmanın  insanlığa faydadan çok zarar verdiğine, ruhsal sağlığını bozduğuna  inananlardanım. Ara sıra  hayatımızı güzelleştirmenin, yüklendiğimiz stresi güzel sanatların   huzur veren  dallarında  boşaltmanın  sayısız yararları vardır. Dünya tarihine başarılarıyla damga vuran  devlet ve bilim adamlarının  yaşamları mercek altına alındığında  güzel sanatlardan  beslendikleri görülür 

Verilecek örnekte, insanlığın imrenerek ve gurur duyarak sözünü  ettiği  Ulu Önderimiz  Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK  ve  Fizikçi Albert Einstein en başlarda yer alır. Geçmiş yüzyılın tartışmasız   mümtaz kişiliği  olan  Ulu Önderimiz ATATÜRK’ ün tüm başarılarının altında “Sanatsız kalan bir milletin hayat damarlarından  biri kopmuştur” değişi yatar.

 

1921 yılında modern fizik ve Nobel Ödülüne  layık görülen Albert Einstein ise, tarihe modern fiziğin babası olarak geçmiştir. Gelin görün ki, tarihe altın harflerle ismini yazdırmış  bilim adamının güzel sanatlara olan tutkusu,  insanlık yararına  büyük  değişimlere imza atmasına  vesile olmuştur.

 

O nedenledir ki; müzik/ Resim ve benzeri  sanat kollarından  beslenenler, geçici de olsa  sıkıntılarından uzaklaşıyor ve daha  akılcı mücadele etme imkanı yakalayabiliyorlar.

Yazımın sonuna aldığım Linkler  tıklandığında dilerim  bizlerin yaşında olanlar  benim yaşadığım duyguyu  yaşayıp nostalji yapma imkanı bulurken,  bu çağın  güzel sanatlara  tutkun  gençleri  ise  ülke yararına  etkin hizmetler verirler..

 

Aşağıdaki resimlere baktığımda, kardeşim olan Nur Moray’ın,  1970’li yıllarda Kadıköy ticaret lisesinde okurken,  Milliyet gazetesinin  her yıl düzenlediği  liseler arası müzik yarışmalarında kendine ait bestelerle iki kez arka arkaya Türkiye birinciliği aldığı günleri anımsadım. Sonraki yıllarda  bir yandan esas mesleği olan muhasebeciliği başarıyla sürdürürken,  bir yandan da  müzik yaşamına, önce Barış Manço ile birlikte kurduğu Kurtalan Ekspres gurubunda  devam etmiş, daha sonraları  Edip AKBAYRAM,  Mavi Işıklar, Kaygısızlar , Erol Evgin  gibi önemli müzik  gruplarıyla  çalışmış , bestelerini plaklaştırarak  müzik adına  kalıcı başarılara imza atmıştır.  

                                                 ***                                       

 Konu, ölene kadar  onsuz yaşayamayacağım  ‘müzik’ olunca, biraz da  naçizane  kendimden bahsetmemi bağışlayın lütfen. Öğle anlaşılıyor ki müziğe olan tutkumuz  aileden genlere  işlemiş. Kuleli Askeri Lisesinde ve  Kara Harp Okulunda  müzikten  beslenerek  yaşantımı renklendirdiğimi  söylemeliyim.                                                

Askeri okul yıllarında,  Moda’da bulunan dört katlı cumbalı evimizin bodrum katı bu güne damgasını vuran  müzik tutkunlarının prova yapması için özel hazırlanmıştı.

Kuleli Askeri Lisesinden  evci iznine çıktığım günler bende aynı kadroya Tumba, Bongo, Darbuka  gibi  perküsyon  aletleriyle eşlik ederdim..

 

Kıtaya çıkışım ve başarılarımın kaynağı  olan müzik tutkum:

 

Zor şartlarda  ülkemin her yöresinde görev yapan bir asker olarak  kardeşim Nur Moray gibi profesyonelce müzik yapma şansımın olmadığı malumunuzdur. Ancak işimden artan zamanımı  o çok sevdiğim,  dinlerken ve icra ederken huzur bulduğum müzikten beslenmemek, beni insanlıktan çıkarabilirdi  diye düşünüyorum.

Daha sonraları insanların  huşu içinde dinlediği  romantik  ve kulağa hoş gelen
şarkıları uzun yıllar kışlalarda, Ordu evlerinde, tatil beldelerinin  çeşitli eğlence mekanlarında istek üzerine zevkle mırıldandım. Sevenlerce alkışlandığım sürece ruhuma  iyi ve kulağa hoş gelen müzikleri dinlemekle birlikte, amatörce icra etmeyi de sürdüreceğim.

Çünkü, insanları birleştirmenin, kötülüklerden uzaklaştırmanın  güzel sanatlarla bütünleşmekten geçtiğinin bilincindeyim. En derin sevgi ve saygılarımla..
01 Şubat 2016- İZMİR

Fevzi Moray


 yazıyı tıklar mısınız?





 45’lik plak :Nur Moray:  Gerçek Sevgi
yazıyı tıklar mısınız?






















     



 yazıyı tıklar mısınız?

 

 45’lik plak :Nur Moray:  Gerçek Sevgi


yazıyı tıklar mısınız?                              

 


                                                     

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder