Birinci bölümde "Atatürk Döneminde Eğitim: Şahlanıştan Gerilemeye Uzanan Süreç" başlığı ile eğitim ve öğretim kurumunun kimler tarafından geriletildiğiyle ilgili çarpıcı tespitleri sizlerle buluşturmuştum
“TÜRKİYE, BİR ZAMANLAR KÖY ENSTİTÜLERİYLE KIRSALI KALKINDIRAN ÜLKEYDİ!”
İkinci(2) Bölüm
Bu bölümde ise Eğitim Sektörünün karşısında olan çok daha önemli gelişmelerin adı konacaktır. Nedir o dediğinizi duyar gibiyim. Kısaca söyleyeyim.
Kırsal kesimde yaşayan ve eğitim imkânlarından yoksun olan çocuklara eğitim veren, bu öğrencileri hem akademik hem de tarımsal ve teknik konularda yetiştirerek köylere öğretmen olarak geri dönmelerini sağlayan Köy Enstitülerinin küresel çetenin baskılarıyla neden, 1956 yılında KAPATILDIĞINI tekrar hatırlamak ve hatırlatmak gerektiğini bilmek hakkımızdır diye düşünüyorum.
Köy Enstitüleri’nin kapatılma gerekçelerine şimdi göz atabiliriz.
1950'de Demokrat Parti'nin (DP) iktidara gelmesiyle birlikte Köy Enstitüleri’nin kapatılma sürecine hız verildi.
Enstitülerin kapatılmasıyla ilgili gerekçeler arasında, Türkiye’de bulunan köy enstitülerinin "SOLCU" ya da "KOMÜNİST" düşüncelerin merkezi haline geldiğine dair suçlamalar dile getiriliyordu!
Kimlerin direktifiyle!?
Küresel Batının tabii ki!
Önemi nedeniyle konuyu biraz açalım!.
Yıl, 1952’yi gösterirken, Türk Ulusunun üzerinde oynanan oyunların fitili NATO’ya girişle birlikte ateşleniyordu!
NATO demişken NATO’ya giriş şartlarından bahsetmezsek olmaz.
Unutmayınız yıl : 1952! Küresel Batının öne sürdüğü şartlar çok ilginç ve düşündürücü!
1-NATO’ya girmek istiyorsan önce Kore’de savaşacaksın! “Mealen; bu savaşta silahlı kuvvetlerinizi insan deposu olarak kullanacağım!”
2-Türkiye’de Dini Eğitim ve Din devletine dönüşüm şartı getirilecektir!
Çünkü dönemin yeni hükümeti (DP) , enstitülerin eğitim ve öğretim anlayışını, küresel batı ile ortak olan siyasi politikalarına uyumsuz görüyordu!
“Neden ACABA!”
Ünlem koyduğum deyimi biraz açayım.
Köy Enstitüleri'nin amacı, kırsal kesimde eğitim ve kalkınmayı artırmak olsa da, toprak ağaları ( Adnan Menderes başta olmak üzere !) ve muhafazakâr çevreler bu kurumun köylüleri bilinçlendireceğini ve bu bilinçlenmenin köylüleri kendilerine karşı harekete geçirebileceğini düşünerek enstitülerin varlığından rahatsızlık duyuyorlardı!
Yani mealen, küresel çeteyle aynı dil ve düşüncede birlik halinde hareket edeceklerini beyan ediyorlardı.
Günümüzde ise yukarıdaki görüşü destekleyen profesör unvanlı Bülent Arı, 21 Mart 2016 tarihinde Aktif Haber’de bakınız, nasıl bir açıklama yapıyor!?
Açıklamasında “Okuma Oranı Arttıkça Beni Hafakanlar Basıyor. Türkiye’nin Geleceği İçin Cahil Nesillerin Gerektiğini Ve Daha Yararlı Olacağını” dile getiriyordu!
Bu görüşüyle; medeniyetin kapılarını açan Eğitim Enstitüleri’nden nefret ettiğini televizyonlardan gözümüzün içine bakarak söylüyordu!
21YY’da bu görüşüyle Prof. Dr. Bülent Arı, kamuoyunun çok büyük tepkisine neden olmuştur.
Eğitim ve öğretim camiasının yüceliğine yakışmayacak suçlamalarına karşı aldığı cezalar, akıl durduracak, hayal kırıklığı yaşatacak türdendir.
Bu tartışmalı ifadelerinden sonra Arı, görev yaptığı Sabahattin Zaim Üniversitesi’nden istifa etmiş ve ceza alacağı yerde adeta ödüllendirilerek eğitim kurumunun beyni olan YÖK’ün Denetleme Kurulu Üyeliği'ne atanmıştır.
Anılan kişinin vukuatları bununla da sınırlı değildi. Konumuz “ Türkiye’de Eğitim Sistemi” olunca bu kişinin şahsi suçlarını merak edenler arama motorundan geniş kapsamlı bilgi alabilirler.
Ancak kısaca belirtmek gerekirse, Bülent Arı'nın akademik kariyerinin yanı sıra, pek çok yüz kızartıcı şahsi olaylarla da ilişkilendirildiğini bilmenizi isterim. İkinci (2) bölümün sonu…Devam edecektir.
NE MUTLU TÜRKÜM DİYENE.
Değerli büyüklerim ve kıymetli okurlarım, ülkede akılcı eğitim ve öğretim sona erdiğinde ne demokrasi kalır ne de Atatürk’ün büyük uğraşlarla bize emanet ettiği tüm ilkeler!
Sessiz ve tepkisiz kalmanın sonuçlarını aklımdan bile geçirmek istemiyorum, inanın bana.
Bu konuda , geniş kapsamlı yayınlarımı birkaç bölümde sunmak istiyorum.
Gerçekleri buluşturacağım her bölüm, büyük bir titizlikle çalışılarak sizlere sunulacaktır.
"Ne mutlu Türk’üm diyene!"
"ATATÜRK DÖNEMİNDE EĞİTİM: ŞAHLANIŞTAN GERİLEMEYE UZANAN SÜREÇ" Birinci bölüm.
“Dünyada her şey için, medeniyet için, hayat için, başarı için en hakiki yol gösterici, ilimdir, fendir. İlim ve fen dışında yol gösterici aramak gaflettir, cehalettir, doğru yoldan sapmaktır.” Mareşal Gazi Mustafa Kemal Atatürk.
Bu söz 22 Eylül 1924 tarihinde Samsun'da yapılan bir öğretmenler toplantısında bizzat Mareşal Gazi Mustafa Kemal Atatürk tarafından söylenmiştir. Genellikle onun eğitim ve bilime verdiği önemi vurgulayan bir ifade olarak ta tarihe geçmiştir.
Aynı zamanda bu söz, Atatürk’ün, AKLI esas alan bir medeniyet anlayışına bakış açısını gösteriyor. Şimdi, yıllardır içimizi kanatan bir yara olan Öğretmenler Günü ve Eğitim Sistemi’nin dününe ve günümüzdeki uygulama esaslarına göz atma zamanıdır, diye değerlendiriyorum.
xxxx
Türkiye, Bir Zamanlar Köy Enstitüleriyle Kırsalı Kalkındıran Ülkeydi!”
Son yıllarda Türkiye'de eğitim sisteminin tarikatların etkisi altına girdiği ve bilimsel temellerden uzaklaşarak daha geleneksel uygulamalara yöneldiği yönünde eleştiriler artmıştır.
Bu durum, Laik Eğitim anlayışının zayıfladığı ve eğitimin dinselleştiği endişelerini beraberinde getirmiştir.
Türkiye’de Eğitim örgütümüzün içinin, nasıl ve kimler tarafından boşaltıldığını görmemiz için, aşağıda önemsediğim konuların sonuçlarına maddeler halinde kısaca açıklık getirmeye çalışayım.
Tarikatların Eğitimdeki Rolü: Önemlidir, Bilinmeli Ve Üzerinde Durulmalıdır!
Eğitim İş Sendikası Kemalpaşa Temsilciliği Başkanı Salih Topuk, 2022 yılının Aralık ayında medya kronik adlı haber sitesinde Türkiye'de eğitim sistemi içinde yer alan tarikatların çocuk istismarına neden olduğunu belirtiyor!
Milli Eğitim Bakanlığı'nın bu tarikatlarla yaptığı anlaşmaların çocukların güvenliğini tehlikeye attığını da vurguluyor!
Laiklik ve Eğitim:
Ayrıca Eğitim İş Genel Başkanı Kadem Özbay ise, 18 Aralık 2023 tarihinde Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin'in Meclis Genel Kurulu'nda Laiklik karşıtı sözlerine tepki gösteriyor!
Prof. Dr. Esergül Balcı ise AK Parti iktidarının 2002'den itibaren din ağırlıklı eğitim politikası izlediğini, ancak 2007'ye kadar bunun belirgin olmadığını belirtiyor!
Balcı sözlerine devamla , eğitim sisteminin bilimsellikten uzaklaştığını ve bu durumun Türkiye'nin Laik ve Bilimsel Eğitim anlayışından sapmaya işaret ettiğini söylüyor!
Eğitimde Dinselleşme Eleştirileri:
Eğitim politikası alanında uzmanlığıyla da tanınan Prof. Dr. Esergül Balcı, 2018 yılında "Eğitimde Tarikat ve Medrese Gerçeği" başlıklı bir araştırma yayımlamıştır. Bu araştırmada, Türkiye'de tarikat ve cemaatlerin eğitim sistemindeki etkileri ortaya konulmuştur. Rapora göre, Türkiye'de 2.6 milyon kişinin bir tarikatla organik bağı bulunmaktadır.
Yine Prof. Dr. Balcı, yaptığı araştırmanın sonuçlarını kamuoyuyla paylaşırken, devletin eğitimden kademe kademe çekildiğini ve bazı bölgelerde okulların kapatıldığını açıklıyor.
Bu durumun, yoksulluk ve sahipsizlik nedeniyle ailelerin çocuklarını tarikatlara teslim etmesine yol açtığını önemle ifade ediyor. Ayrıca, bu çocukların her türlü istismara açık olduğunu ve bu durumun terör kadar ciddi bir ulusal güvenlik sorunu teşkil ettiğini kamuoyuna vurguluyor!
Yine Prof. Dr. Balcı, "Eğitimde Tarikat ve Medrese Gerçeği" başlığıyla yayımladığı araştırmada İstanbul'da 445 tarikat ve kolunun medrese ya da Kuran kursu adı altında binlerce çocuğa eğitim verdiğini, bu çocukların bir kısmının okul çağında bile olmadığını tespit ettiklerini de belirtiyor!
Yayımlanan araştırmada, taşrada durumun daha vahim olduğunu, devletin eğitimden çekilmesiyle bazı bölgelerde okulların kapatıldığını ve yoksulluk nedeniyle ailelerin çocuklarını tarikatlara teslim ettiğine vurgu yapıyor.
Yine Prof. Dr. Balcı, konunun hassasiyetine dayanarak bu çocukların hangi amaçla ve nasıl kullanılacağının meçhul olduğunu ve bu durumun terör kadar ciddi bir ulusal güvenlik sorunu ve her türlü istismara açık olduklarını belirtmiştir. Birinci bölümün sonu..
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder